Duszona wołowina w sosie jogurtowym z pieczarkami to doskonałe danie nadające się na rodzinne obiady jak i imprezy w szerszym gronie. Przepis.

Sposób na duszone, soczyste mięso – Gospodyni radzi

Posiłki spożywane w rodzinnym gronie mogą być jeszcze smaczniejsze. Doskonałym urozmaiceniem wspólnego posiłku będzie duszona wołowina. Zanurzone w aksamitnym, jogurtowym sosie mięso jest nie tylko delikatne i aromatyczne, ale też wyjątkowo sycące. Dodatek pieczarek wzmacnia charakter dania, dodając mu głębokiego zapachu.

Decydując się na grzyby nie trzeba ograniczać się do pieczarek. Możesz wybrać każde sezonowe, np. wyjątkowo popularne i smakowite kurki. Grunt to świeżość składników! Danie znakomicie uzupełni dodatek gładkiego ziemniaczanego puree, makaronu, ryżu bądź kaszy.

Potrzebne składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 g masła
  • 600 g wołowiny
  • 500ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: tymianek, sól – do smaku
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Cebulę i grzyby pokrój i dodaj na patelnię. Podsmażaj do lekkiego zarumienienia.

Do podsmażonej cebuli i grzybów dodaj pokrojone w drobną kostkę mięso. Smaż 10 minut, następnie wlej wodę i dodaj musztardę oraz koncentrat. Następnie dopraw tymiankiem. Zmniejsz ogień na średni, gotuj przez 30 minut. Dodaj mleko i jogurt, zamieszaj. Gotuj na średnim ogniu ok. 5 minut.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami warzywnymi i ciesz się wspaniałą, rodzinną ucztą, smakując wyjątkowo delikatnego, rozpływającego się w ustach mięsa!

error: Treść zabezpieczona !!