Starożytny eliksir zdrowia i młodości – czosnek powinien zniknąć ze sklepów, gdy ludzie się o tym dowiedzą
Naturalna mieszanka, którą prezentujemy, ma naprawdę znaczący wpływ na odporność. Regularne stosowanie leku pozwala zapomnieć o wszelkich chorobach.
Potrzebne składniki:
- 1 główka czosnku,
- 200 g miodu,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka kurkumy.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności oczyszczamy główkę czosnku. Aby uniknąć zbędnych prac można posunąć się do prostego triku: włożyć czosnek do garnka z pokrywką i potrząsnąć nim w górę i w dół, aby oddzielić skórkę od ząbków. W ten sposób będzie on idealnie oczyszczony w kilka sekund.
Następnie czosnek przekładamy do sporej miski. Dodajemy pokrojoną cytrynę oraz jej skórkę, w postaci niewielkich kawałeczków (wcześniej należy ją dokładnie umyć). Mieszamy wszystko przy użyciu miksera, Na koniec dodajemy kurkumę, mieszamy i zalewamy wszystko miodem.
Uzyskaną substancję wlewamy do czystych i suchych kubków z pokrywką. Po dokładnym ich zamknięciu – wstawiamy do lodówki. Przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie, przed posiłkiem, rano i w południe.
Czosnek w stanie surowym działa jak naturalny antybiotyk. Wspomaga układ odpornościowy i chroni organizm przed działaniem czynników chorobotwórczych. Jest też bogaty w allicynę oraz selen, zwiększa szybkość wytwarzania żółci, łagodząc procesy chorobowe w stłuszczeniu wątroby. Jest tez znakomitym środkiem, wspomagającym jej oczyszczanie.
Miód był znany przez większość historycznych cywilizacji ludzkich. Obecnie naukowcy potwierdzają jego działanie bakteriobójcze, oparte na enzymach, stosowanych przez pszczoły do jego produkcji – wytwarzają one naturalny nadtlenek wodoru.
Działanie miodu, zwłaszcza silne właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne, czynią go doskonałym lekiem na rany i problemy skórne. Miód może być również używany do leczenia sezonowych alergii, bólu gardła, kaszlu i problemów ze snem. Wykazuje również działanie przeciwzapalne.
Kurkuma ma w swym składzie liczne substancje, dobroczynnie wpływające na nasz organizm. Zaliczyć do nich można przede wszystkim mangan, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk oraz miedź. Jest przyprawą, znaną już od średniowiecza, jednak niektóre z jej właściwości poznajemy dopiero obecnie.
Badania naukowe pokazują, że świetnie sprawdza się w zwalczaniu wolnych rodników. Podobnie jak miód – ma silne działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Najważniejsze jej substancje maja też własności, sprzyjające gojeniu się ran, antyseptyczne oraz przeciwutleniające.
Cytryna to znakomite źródło witaminy C, która pomaga w budowaniu odporności organizmu. Jest też przeciwutleniaczem oraz świetnie zwalcza wirusy i bakterie, zwiększając siłę obronną organizmu.