Metoda ta jest łatwa do przyswojenia, umożliwiając Ci cieszyć się unikalnym smakiem owoców z własnego sadu przez zimowe miesiące. Wypróbuj to samodzielnie!
Najważniejsze jest zdobycie świeżych, nienaruszonych owoców, które są w pełni zdrowe.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie zebranych owoców w sitku i ich dokładne przemywanie w chłodnej wodzie kilkukrotnie. Przygotuj sterylne słoiki o pojemności 1.5 litra.
Przenieś owoce do słoika i wypełnij go aż do brzegów.
Gdy owoce są już umieszczone w słoikach, zalej je gorącą wodą. Następnie przelać tę wodę do garnka i gotować do momentu zagotowania. Dodaj do każdego słoika dwie łyżki cukru pudru.
Następnie napełnij słoiki ponownie przegotowaną wodą. Starannie zamknij pokrywki i owiń słoik kocem, aby pozwolić mu ostygnąć.