Robię go trzy dni w tygodniu. Chleb na patelnię, który jest szybki, pyszny i łatwy do zrobienia w zaledwie kilka minut.

Dzięki temu przepisowi szybko upieczesz pyszny chleb! Z poniższego przepisu upieczesz prosty, domowy chleb.

Składniki: (Z podanych składników powstaną 2 bochenki chleba o wadze 400 g).

  • 500 g mąki pszennej zwykłej
  • 15 g drożdży świeżych, 5 g drożdży suszonych
  • Sól 10g
  • 330 ml wody
  • Odrobina oleju do smażenia

Jak przygotować:

Upewnij się, że przygotowałeś wszystkie składniki oprócz oleju. Połącz wszystko dokładnie i wymieszaj na gładką masę.

Aby zapobiec wysychaniu ciasta, podziel je na dwie części. Przykryj ręcznikiem. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Połowę ciasta włożyć na patelnię i rozgrzać olej.

Połóż ciasto na talerzu i przykryj pokrywką. Smażyć przez 12-15 minut z każdej strony, na średnim ogniu.

Następnie ostrożnie odwróć ciasto na bok i piecz jeszcze przez kilka minut.

Gotowe! Powtórz tę czynność z drugą połową ciasta.

Chleb jest zarówno miękki, jak i chrupiący w środku. Łatwo jest upiec taki chleb domowej roboty bez piekarnika.

error: Treść zabezpieczona !!