W tym roku nie musisz iść do sklepu by kupić wspaniałe krówki ciągutki. Wystarczy, że wykonasz je z poniższego przepisu w ciągu kwadransa we własnej kuchni.
Dzięki odpowiednim proporcjom można samemu dostosowywać twardość oraz gęstość słodyczy do własnych preferencji. A co najważniejsze składniki są niewyszukane i na pewno masz je w swojej kuchni.
Przygotowujemy patelnię o grubym dnie i wsypujemy na nią cały cukier, a następnie włączamy grzanie.
Podgrzewającego się cukru nie mieszamy, kontrolujemy jednak sytuację i gdy cukier rozpuści się szybko zwiększamy grzanie i dodajemy masło. Dopiero wtedy wszystko mieszamy.
W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko i wlewamy je do gorącego cukru. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką.
Po ugotowaniu karmelu wlewamy go do foremek. Mogą być to na przykład silikonowe formy albo foremki do lodu, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać kształt.
Po około 15 minutach krówki będą już nieco ostudzone. Pozostawiamy je jeszcze na kilka godzin w lodówce w foremkach.