Warzywna zapiekanka: Stary przepis chłopski z kapustą i ziemniakami, lepszy niż placki ziemniaczane.

Ten placek z kapustą zrobiła nasza babcia, a jego przepis jest bardzo popularny w naszej rodzinie.

Najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa mielonego – to proste i bardzo, bardzo smaczne! Jeśli nie masz mięsa mielonego, możesz również przygotować wersję całkowicie bezmięsną.

Składniki:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 1 duży ziemniak, grubo starty
  • 500 g kiszonej kapusty
  • łyżki oleju
  • 2 jajka

  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 2 posiekane dymki
  • drobno posiekana cebula (mniejsza)
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 1 szklanka mleka
  • proszek do pieczenia
  • cały kminek
  • majeranek lub oregano
  • sól
  • pieprz
  • twoje ulubione zioła

Przygotowanie:

Kapustę lekko odciskamy (wodę możemy wykorzystać np. do zupy) i kroimy na mniejsze kawałki. Włóż mięso do miski. Oczyść i drobno posiekaj cebulę.

Dodać do mięsa. Dodać czosnek i kapustę. Dokładnie wymieszaj i połącz.

Do masy mięsnej dodać mąkę, proszek i pozostałe składniki. Mieszamy wszystko. Dodaj więcej smaku, a powstanie grubsze, ale nadające się do smarowania ciasto.

Powinno wyglądać mniej więcej jak placki ziemniaczane. Przygotuj większą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto i posyp kostkami boczku.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!