Kto zna ciasto odmierzane na szklanki – puszyste jak puch: Przygotuj od razu z podwójnej porcji.

Znakomity przepis na kruchą i fantastycznie smaczną tartę z kubka, z kwaśną śmietaną. Ona jest doskonała.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki półgrubej (użyliśmy kubka o pojemności 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • ½ opakowania proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 250 g truskawek

Przygotowanie:

Natłuścić i posypać mąką formę do pieczenia o średnicy 27 cm.

W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia . W drugiej misce ubij całe jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.

Następnie wlej olej do mieszaniny. Dodaj śmietanę, wanilię i skórkę z cytryny i wymieszajStopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wystarczy lekko wymieszać. Staramy się nie mieszać masy, aby ciasto nie było sztywne. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta. Dodaj trochę wody lub mleka, aby uzyskać konsystencję podobną do lawy.

Mieszanina powinna płynąć z garnka jak lawa. Wylewamy masę na blaszkę, którą lekko wysmarowaliśmy olejem i posypaliśmy gruboziarnistą mąką lub bułką tartą. Na blacie ułożyć oczyszczone i osuszone truskawki.

Alternatywnie możemy dodać je bezpośrednio do ciasta, wybór należy do Ciebie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Piecz, aż ciasto zacznie się złocistobrązowe i będzie twarde w dotyku. Pozwól mu ostygnąć.

Upieczone ciasto francuskie posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!