Włoski chlebowy przysmak: wysoce uzależniająca Foccacia wypełniona szynką prosciutto i serem.

Foccacia to włoski placek.

Przygotowanie wcale nie jest trudne i jest naprawdę dobre. Nawet podczas pieczenia zapach sprawi, że ślinka cieknie. Jeśli zaostrzyliśmy Twój apetyt, przejdźmy do rzeczy. Mam ten przepis oryginalnie z Włoch i jest tak fantastyczny, że na pewno odniesie sukces w Twoim domu.

Foccacia to włoski placek, który przypomina nieco słowacką bułkę tartą. Przygotowanie wcale nie jest trudne i jest naprawdę dobre. Nawet podczas pieczenia zapach sprawi, że ślinka cieknie. Jeśli zaostrzyliśmy Twój apetyt, przejdźmy do rzeczy.

Składniki:

  • 500 g wyjątkowo gładkiej mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 300 ml wody
  • sól
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Oregano
  • 150 g szynki, boczku lub oryginalnego prosciutto
  • 150 g ulubionego sera

Opcjonalnie:

  • oliwki

Przygotowanie:

Wlej letnią wodę do miski. Rozkrusz w nim drożdże. Dokładnie wymieszaj widelcem, aż się rozpuści.

W mniejszych porcjach dodawać przesianą mąkę. Dodaj sól i mieszaj, aż powstanie jednorodne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką.

Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto rozciągamy rękami, aby pozostało jak najcieńsze (ok. 0,5 cm).

Następnie wytnij koła o średnicy ok. 5-6 cm. Umieść szynkę i ser na środku koła. Możemy dodać oliwki.

Przykryć kolejnym kółkiem ciasta i odpowiednio połączyć krawędzie. Posmaruj powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek. Posypać odrobiną oregano. Przykryj blachę papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 250 stopni. Niech ostygnie i podawaj np. z winem lub po prostu jako słony przysmak. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!