Ten przepis to mistrzostwo: Faszerowana cukinia mięsem i serem: 2 cukinie, 400 g mięsa mielonego, czosnek, ser.

Faszerowane cukinie to prosty i smaczny pomysł na lunch do pracy lub kolację dla całej rodziny. Wystarczą dwa główne składniki i tylko kilka dodatków, by przygotować sycący posiłek.

Zdrowe warzywne danie w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem to świetny pomysł na szybki i apetycznie wyglądający posiłek.

Składniki:

  • 2 lub 3 cukinie (w zależności od rozmiaru)
  • 400 g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mix)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ser żółty
  • sól
  • przyprawy (np. koperek, oregano, cząber)

Przygotowanie:

Cukinię umyj, obierz, a następnie ostrym nożem na całej długości zrób głębokie nacięcia na ok. 2/3 głębokości. Powstałą w ten sposób harmonijkę posól i odczekaj ok. 15 minut.

W czasie gdy cukinia puszczać będzie sok, przygotuj mięsny farsz. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną w kostkę cebulę, ulubione przyprawy oraz drobno posiekane ząbki czosnku.

Warzywa wypełnij przygotowanym wcześniej farszem.

Gotowe cukinie połóż na wyłożoną folią aluminiową blasze.

Cukinie przykryj jeszcze jedną warstwą folii aluminiowej i piecz w temperaturze 180°C. Po ok. 40 minutach posyp warzywa tartym serem i piecz, aż całkowicie się rozpuści.

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!