Zdrowe warzywne danie w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem to świetny pomysł na szybki i apetycznie wyglądający posiłek.
Cukinię umyj, obierz, a następnie ostrym nożem na całej długości zrób głębokie nacięcia na ok. 2/3 głębokości. Powstałą w ten sposób harmonijkę posól i odczekaj ok. 15 minut.
W czasie gdy cukinia puszczać będzie sok, przygotuj mięsny farsz. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną w kostkę cebulę, ulubione przyprawy oraz drobno posiekane ząbki czosnku.
Warzywa wypełnij przygotowanym wcześniej farszem.
Gotowe cukinie połóż na wyłożoną folią aluminiową blasze.
Cukinie przykryj jeszcze jedną warstwą folii aluminiowej i piecz w temperaturze 180°C. Po ok. 40 minutach posyp warzywa tartym serem i piecz, aż całkowicie się rozpuści.