Pyszne sałatki z czasów dzieciństwa, które przestały być przygotowywane. Poznaj te unikalne przepisy.
W dzisiejszych czasach mamy różnorodność sałatek! Od koloru do wyboru. Trudno jest wybrać odpowiednią sałatkę zarówno w restauracji, jak i w domu. Te sałatki były zapisywane w zeszycie każdej gospodyni domowej. Nie było ich wiele, ale jakie to były pyszne przekąski!
Do dziś serwujemy kilka „gigantów” sałatkowych: „Olivier”, „ Mimoza ”, „Śledź pod futrem”. Wiele sowieckich sałatek zostało wypartych i zapomnianych. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zwłaszcza jeśli gotujesz je z domowym majonezem. Pamiętajmy o pysznych przekąskach.
Sałatka ziemniaczana z wodorostami
Składniki
- 3 łyżki groszku w puszce
- 100 g wodorostów
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- zielona cebula do smaku
- 2 łyżki stołowe majonezu
- sól dla smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka i ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj jajka, ziemniaki i cebulę, dodaj groszek i wodorosty. Dopraw sałatkę majonezem, solą i pieprzem.
Sałatka z buraków
Składniki
- 600 g buraków
- 150 g orzechów włoskich
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g żółtego twardego sera
- sól dla smaku
- cukier do smaku
Przygotowanie
Opłucz i obierz buraki. Posyp plastry solą i cukrem, włóż buraki do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 ° C. Zetrzyj schłodzone buraki na grubej tarce i włóż do salaterki. Posiekaj orzechy, pokrój suszone śliwki i zetrzyj ser. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Dopraw solą do smaku i wymieszaj.
Sałatka Śniadaniowa Kleopatry
Składniki
- 2 łyżki stołowe błyskawicznych płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe wody
- 1 zielone jabłko
- 30 g rodzynek
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Płatki owsiane gotować na parze z wrzącą wodą. Rodzynki namoczyć i osuszyć, jabłko pokroić w kostkę, a orzechy posiekać nożem. Połącz wszystkie składniki i dopraw płynnym miodem.
Sałatka pasażerska
Składniki
- 1 marchewka
- 250 g wątróbki wołowej
- 1 cebula
- majonez do smaku
- 1 ogórek kiszony
Przygotowanie
Wątróbkę wołową pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na dużym ogniu. Cebulę obrać i pokroić w duże krążki, a marchewkę w kostkę. Smaż je oddzielnie od mięsa. Ogórek kiszony pokroić w paski. Wymieszaj składniki i dopraw sałatkę majonezem.
Sałatka „Delikatna”
Składniki
- 300 g szynki
- 2 ogórki
- 100 g twardego żółtego sera
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Ugotowane jajka i twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Ogórka obrać i pokroić w paski razem z szynką. Połącz wszystkie składniki w salaterce i dopraw majonezem.