Śnieżne ciasto puchowe. Błyskawiczny przepis, którym jest zachwycona cała rodzina: Robię ten deser co tydzień.

Zdarzają się sytuacje, w których nie ma czasu i chęci majstrowania przy złożonych przepisach. Zwłaszcza jeśli masz pragnienie słodyczy, a dbasz o swoją sylwetkę. Ciasto bez pieczenia to idealne rozwiązanie, jeśli wkrótce spodziewasz się gości lub po prostu nie chcesz tracić czasu na pieczenie.

To jest dokładnie ta opcja, którą dzisiaj oferujemy. Bardzo efektownie prezentuje się szybkie ciasto „Śnieżny puch”: niezrównana galaretka cytrynowa pod „pierzynką” karmelizowanych płatków kokosowych. Jej delikatny smak i lekka konsystencja przypadną do gustu każdemu miłośnikowi lekkich deserów .

Składniki:

  • 100 g biszkoptów
  • 2 szt galaretki cytrynowej
  • 500 g twarożku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 35 g masła
  • 35 g cukru
  • 70 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Rozpuść galaretkę cytrynową w gorącej wodzie i ostudź do temperatury pokojowej. Twarożek ubić na krem, a śmietanę ubić blenderem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie do śmietany dodać twarożek i wszystko razem ubić na jednolitą puszystą masę.

Zimną galaretkę w płynie wlać strużką do masy twarogowo-śmietanowej, ubijając na niskich obrotach.

Wyłóż naczynie do pieczenia folią spożywczą, ułóż ciasteczka jedną warstwą, a na wierzchu masę twarogową. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i kokos. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumienią i ostudź.

Posyp warstwę twarogu prażonym kokosem i wstaw galaretkę na noc do lodówki.

Jeśli Twoja rodzina nie lubi wiórków kokosowych, możesz zastąpić posiekanymi orzechami, startą czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami lub migdałami. Jadalna chmura jest gotowa. Z takim deserem czujesz się jak w siódmym niebie! Smacznie, oryginalnie, pięknie, bez zbędnych problemów.

error: Treść zabezpieczona !!