Tym niezwykłym daniem z pewnością zachwycisz zarówno swoich znajomych jak i członków rodziny. Nie dość, że danie jest wyjątkowo pyszne, to jest też proste w wykonaniu! W takiej odsłonie karkówki jeszcze nie próbowaliście.
Przywołuje ona wspaniałe wspomnienia ciepłych letnich dni spędzanych na powietrzu przy grillu. Przedstawiamy przepis na karkówkę po cygańsku.
Na wstępie przygotuj marynatę z oleju, miodu, piwa i przyprawy do gyrosa. Na głęboką blachę do pieczenia ułóż ziemniaki i posmaruj je cienką warstwą marynaty. Mięso pokrój w równej grubości plastry. Następnie pozostałą część marynaty zużyj do karkówki.
Cebulę pokrój w krążki, zaś boczek w drobną kostkę. Obydwa składniki ułóż na ziemniakach.
Na wierzch połóż karkówkę.
Powtarzaj proces, układając wszystkie składniki warstwowo aż zużyjesz je wszystkie.
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 60 minut.
W międzyczasie przygotuj sos do tego dania ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli i ulubionych przypraw.