Nie kupisz takiej w sklepie: Strucla z suszonymi owocami. Idealna na Twój świąteczny stół.
Na świątecznym stole, oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć domowych, słodkich wypieków. W moim domu, oprócz sernika i makowca, zawsze na stole gości świąteczna strucla z suszonymi owocami.
Obok suszonych owoców, do strucli możesz dodać rodzynki, kandyzowane owoce, żurawinę, natomiast rum z powodzeniem możesz zastąpić koniakiem. Polecam również moczenie suszonych owoców w alkoholu przez co najmniej dwa dni przed jej przygotowaniem. Wówczas aromat, wydobywający się z piekarnika podczas jej pieczenia, wprowadzi Cię w błogi, świąteczny nastrój… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna – 500 g
- Mleko – 200 ml
- Suszone drożdże – 8 g
- Masło – 300 g
- Cukier – 50 g
- Cukier puder – 150 g
- Żółtka – 5 sztuk
- Suszone owoce – 400 g
- Skórka pomarańczowa – 1,5 łyżki stołowej
- Skórka z cytryny – 1 łyżka
- Wanilia – według uznania
- Marcepan – 200 g
- Rum – 200 ml
- Sól – 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
W wysokim pojemniku, wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z 50 g cukru, 4 łyżkami mąki (ze wskazanej ilości) i drożdżami. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30-50 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie, dodaj pozostałą, przesianą mąkę, żółtka, skórkę pomarańczową i cytrynową, 150 g miękkiego masła, 0,5 łyżki soli i wanilię. Mieszaj, dodając małymi porcjami do 100 ml mleka. Wygnieć gładkie, jednolite ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto odpocznie, dodaj namoczone wcześniej w alkoholu i odcedzone, suszone owoce. Ponownie zagnieć ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę.
Z ciasta uformuj prostokąt, a z masy marcepanowej wałeczek nieco mniejszy niż ciasto. Zawiń ciasto do środka z obu stron z masą marcepanową w środku.
Przełóż strucle na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę.
W tym czasie, rozpuść 150 g masła. Gorącą jeszcze struclę, obficie posmaruj na całej powierzchni masłem i posyp cukrem pudrem. Kiedy wystygnie, posyp cukrem pudrem jeszcze raz. Na koniec, owiń strucel w pergamin i odłóż w ciemne, suche miejsce na 2-3 tygodnie. Gotowe!