Recepturę robiliśmy zawsze tylko z oka, według przybliżonych wskazówek z notatnika mojej mamy. Jednak dzięki Pani Helenie mogę również dodać dokładne proporcje surowców.
Czekolada:
Ciasto:
Najpierw przygotuj ciasto: Do zagotowanego mleka/wody dodać cukier, zmielone orzechy i pokruszone biszkopty lub herbatniki. Dodaj w ilości odpowiadającej średniej grubości nadzieniu. Dodaj trochę rumu. Alternatywnie możesz użyć olejku o smaku rumu zamiast rumu.
Czekolada: Rozpuść margarynę na małym ogniu. Wymieszaj z cukrem, budyniem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj trochę olejku lub rumu. Przygotuj foremki papierowe. Na dnie wyłóż polewę czekoladową. Na polewę nakładamy nadzienie i polewamy polewą czekoladową .
Wstaw do lodówki. Półpłynny lukier możemy ozdobić według własnej wyobraźni. Jeśli polewę przygotowujemy z wodą, nadają się również dla tych, którzy nie mogą spożywać mleka.