Niewiele osób zna ten przepis. To najlepszy deser pod słońcem.

Fantastyczny przepis na ciasto wiatraczek, które smakuje jak z cukierni, a dzięki temu przepisowi masz gwarancję sukcesu. Koniecznie spróbuj i daj nam znać, jak Ci się podobało to fantazyjne ciasto.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 80 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 170 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Opcjonalnie:

  • Bita śmietana
  • Lukier karmelowy

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj masło i gotuj na ogniu. Gdy masło się rozpuści, a masa zacznie wrzeć, do ciasta dodać mąkę pszenną wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.

Mieszać około 4 minut (masa zaczyna oddzielać się od ścianek i dna garnka). Odstawić i lekko ostudzić. Stopniowo dodawać po jednym jajku i dokładnie ubijać po każdym.

Dostajemy ciasto, które przecinamy na pół. Przygotujemy okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Wykładamy spód papierem i nakładamy do połowy. Ładnie wygładź (nałóż cienką warstwą) i upiecz. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Powtórzymy to samo z drugą połową drogi. Upieczone ciasto ostudź na grillu. W mleku wymieszaj cukier, mąkę zwykłą i jajka. Niech się ugotuje nad ogniem.

Zagotuj gęstą owsiankę, przykryj folią i ostudź do temperatury pokojowej. Masło razem z cukrem waniliowym ubić na piankę, stopniowo dodawać łyżkami wystudzonej owsianki . Jedno ciasto przekładamy z powrotem do foremki, wrzucamy śmietankę, układamy drugie i delikatnie dociskamy.

Jeśli chcesz, możesz nałożyć na krem ​​warstwę bitej śmietany. Włóż do lodówki do zamrożenia. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem. Alternatywnie możemy posmarować lukrem karmelowym.

error: Treść zabezpieczona !!