Jabłkowy Sacher. To najsmaczniejsze ciasto jabłkowe pod słońcem, w cukierni nie mają lepszego.

Doskonały przepis na „Jabłkowy Sacher”, którego nauczyła mnie moja sąsiadka. Ty też możesz go przygotować, warto bo jest naprawdę pyszny. To ciasto jest niesamowicie smaczne, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu.

Potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 300 g drobno startych jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 40 g kakao
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 jajka
  • konfitura porzeczkowa lub wiśniowa
  • polewa czekoladowa

Uwaga:

Ta ilość jest przeznaczona na formę do ciasta o średnicy 24 cm lub w małej tortownicy.

Przygotowanie:

Dokładnie ubij masło, cukier i jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszaj i dodawaj stopniowo do masy. Następnie dodaj starte jabłka, delikatnie wymieszaj.

Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Jeśli ciasto jest gotowe pozwól mu ostygnąć. Następnie posmaruj górę dżemem. Powierzchnię polej polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi orzechami. Zamiast orzechów możesz użyć np. bitej śmietany.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!