Zdradzam przepis na lecho z ogórkami w słoikach. Pikantna przekąska, o którą wszyscy w rodzinie mnie pytają.

Leczo zajmuje szczególne miejsce wśród moich domowych przetworów. Ulubioną wariacją mojej rodziny jest te z ogórkami, pomidorami i papryką.

Przystawka jest umiarkowanie pikantna, z przyjemną kwaskowatością. Dobrze komponuje się z różnymi dodatkami (szczególnie ze smażonymi ziemniakami) i pieczonym mięsem. Spróbuj, jest pyszne!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów
  • 300 g papryki
  • 2,5 kg ogórków
  • 300 g marchewki
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 główka czosnku
  • 2 szt. chilli
  • 100 ml octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Umyj pomidory, odetnij ich twarde części i zmiel w maszynce do mięsa wraz z chili i czosnkiem.

Paprykę obierz i pokrój w paski. Zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach. Gotuj razem przez 10 minut.

Umyte ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie podziel tak, aby każdy kawałek miał nie więcej niż 5 cm długości, jeśli warzywo ma gorzki posmak, obierz je ze skórki.

Ogórki włóż do dużego rondelka, dodaj paprykę i marchewkę i pomidory. Dodaj sól i cukier, wymieszaj, następnie dodaj olej i ułóż garnek na kuchence.

Doprowadź składniki do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej ocet 10 minut przed końcem gotowaniem. Włóż gorące leczo do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywkami. Odwróć je do góry dnem i pozostaw pod kocem do całkowitego ostygnięcia.

Przechowuj lecho w spiżarni lub piwnicy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!