Jest to warzywo o niskiej zawartości tłuszczu, wysokobiałkowe i bogate w ważny błonnik. Zawiera także kwasy omega-3. Ponadto kalafior może pomóc w zapobieganiu problemom żołądkowym, cukrzycy i nowotworom. Jest to szczególnie ważne w okresie zimowym i jesiennym.
Od tamtej pory zawsze lubię kalafiora na surowo. Jest smaczniejszy na surowo niż po ugotowaniu. Na surowo był jeszcze lepszy. Moja sałatka z surowego kalafiora z ogórkami to świetna, zdrowa propozycja. Smacznego!
Zetrzyj kalafiora na tarce o średnich oczkach.
Pokrój ogórek na małe kawałki i posiekaj koperek. W robocie kuchennym wymieszać majonez, jogurt i pieprz.
Umieścić kalafiora w misce. Dodać ogórki, koperek i sos czosnkowy.
Posolić do smaku. Wszystko wymieszać. Gotowe!
Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, można dodać seler, marchew i cebulę. Ważne jest, abyś zrozumiał, że im drobniej posiekana sałatka, tym będzie delikatniejsza.