Kiełbasę z udek kurczaka można zrobić w ciągu zaledwie jednej godziny. Przepis.

Przepis ten został mi przekazany kilka lat temu. Teraz kiełbasa z kurzych udek jest głównym składnikiem naszych wędlin i kanapek.

Od tamtej pory nie pamiętam, gdzie w naszym lokalnym sklepie znajduje się dział z kiełbasami. Tak, kiełbasa domowej roboty jest lepsza niż jakakolwiek dostępna chemia. Mimo że moja teściowa jest ekspertem we wszystkim, co kulinarne, poprosiła mnie o przepis. Aby zrobić domową kiełbasę z kurczaka, będziesz potrzebować 1 kg udek i godzinę. Już nigdy więcej nie kupisz kiełbasy.

Składniki:

  • 1 kg udka z kurczaka
  • Trzy ząbki czosnku
  • Sól, mielony czarny pieprz i papryka według uznania

Sposób przygotowania:

Ugotować mięso, usuwając kości z kurczaka. Drobno posiekaj mięso lub zmiel je w maszynce do mięsa. Dodać sól, pieprz i paprykę, w zależności od upodobań. Wymieszaj bulion z kurczaka z mięsem. Umieść mięso mielone w folii i pozostaw na 10-12 godzin. Mięso posmaruj papryką na folii. Przeciągnąć sznurek przez folię i zwinąć w rulon.

Umieść rulon w brytfannie i piecz w temperaturze 180°C przez 1 godzinę. Smak domowej kiełbasy można dowolnie modyfikować. Możesz sprawić, że kiełbasa będzie bardziej pikantna, dodając więcej czosnku lub pieprzu. Jeśli masz ochotę na nietypowe smaki, wypróbuj nowe przyprawy.

Jest to pyszne, zdrowe danie, które nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Pokochasz także domowy bekon.

error: Treść zabezpieczona !!