Dla mnie taki sprzęt to świetny pomysł na prezent. Jednak domowy jogurt można zrobić nawet w zwykłym rondelku i bez użycia specjalistycznego sprzętu. Oto, jak zrobić domowy jogurt z mleka. Ma on łagodny smak i przyjemną konsystencję.
Jogurt można zrobić z mleka kupionego w sklepie. Umieść mleko o temperaturze pokojowej w rondelku. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu.
Gotować przez 15 minut. Następnie przelej do wysterylizowanych słoików. Pozwól mleku ostygnąć do temperatury 45 stopni.
Do osobnej miseczki wlej łyżkę stołową mleka z każdego słoika. W misce wymieszaj drożdże. Rozprowadzić mieszankę we wszystkich słoikach. Każdy słoik należy przykryć papierowym ręcznikiem, a następnie pokrywką.
Słoiki nie muszą być zakręcone. Wystarczy, że będą przykryte. Przykryj słoiki ręcznikiem lub kocem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Przygotowany jogurt jest gotowy do spożycia następnego dnia. Należy go przechowywać w lodówce.