Z ilości podanych w tym przepisie będziesz potrzebować około 1,5 kg ciasta. Całą ilość można wykorzystać od razu. Jeśli jednak pozostaną Ci resztki ciasta, możesz je zamrozić i wykorzystać później. Lepiej jest używać świeżego ciasta. Jeśli obawiasz się, że 1,5-kilogramowa porcja jest zbyt duża, podziel składniki na pół.
Drożdże:
Ciasto:
Do rozpuszczenia cukru i drożdży użyj ciepłej, ale nie za gorącej wody.
Dodaj tyle mąki, aby zagęścić mieszankę. Odstaw mieszaninę na bok, aby drożdże mogły urosnąć. W tym czasie wymieszaj cukier z jajkami, czekając na wyrośnięcie drożdży. Gdy drożdże wypłyną, wmieszaj je do jajek. Dodaj do masy masło, śmietanę, wódkę i sól. Wymieszaj masę trzepaczką.
Mąkę wsypać w niewielkiej ilości i wymieszać ciasto trzepaczką. Gdy ciasto stanie się gęste, możesz zacząć wyrabiać je rękami. Na tym etapie użyj tylko połowy mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Wmieszaj resztę mąki. Ponownie przykryć i pozostawić na godzinę.