Pyszne kruche ciasto nadziane miękkim twarogiem i słodkimi jabłkami oraz obłędna, bezowa góra – połączenie idealne!
Połącz 1 żółtko, 2 łyżki cukru, roztopione masło, śmietanę i sodę. Dodaj do nich przesianą mąkę i wyrób miękkie ciasto. Umieść je w naczyniu do pieczenia, pokryj nim również boki. Zrób w cieście nakłucia widelcem. Twaróg wymieszaj z 1/3 szklanki cukru, wanilią, jednym żółtkiem. Rozprowadzić powstałą masę w formie do pieczenia.
Pokrój jabłka na plasterki i rozłóż je równomiernie na warstwie twarogu, a następnie posyp cynamonem. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez pół godziny. Gdy ciasto zostanie upieczone, wymieszaj białka z odrobiną soku z cytryny, a następnie dodaj 2 łyżki cukru i ubij na sztywną pianę.
Wyjmij ciasto, połóż na nim masę białkową i włóż znów do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Piecz w 170 stopniach.