Swym wyśmienitym smakiem i recepturą nasyci niejednego łasucha: Kruche, delikatne ciasto z mąki, tylko z dwóch jaj i jogurtu.

Jogurt, trochę mąki, dwa jajka i już masz przepyszny deser jak z pobliskiej cukierni!

Nasz delikatny torcik dosłownie rozpływa się w ustach, przyciągając do stołu wszystkich łasuchów, a także modelki! Śmiało, to odrobina przyjemności, na którą może sobie pozwolić każdy zwolennik słodkości.

Do przygotowania kremowego placka potrzeba:

Ciasto:

  • 200 gramów mąki pszennej;
  • 70 mililitrów roztopionego masła;
  • 70 gramów cukru pudru;
  • 2 żółtka jajka;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • skórkę z cytryny lub limonki;
  • szczyptę soli;

Krem:

  • 400 gramów jogurtu waniliowego;
  • 3 łyżki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 białka jajka;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Żółtka połącz w misce razem z cukrem, a następnie dodaj płynne masło i ponownie wymieszaj.

Dodaj resztę składników (mąkę, startą skórkę cytryny, sól, proszek do pieczenia). Mieszaj całość, dopóki nie uzyskasz gładkiego, jednolitego ciasta.

Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 30 minut.

W międzyczasie zajmij się kremem. Do drugiej miski przełóż białka jajka wraz z cukrem i ubij je na sztywną pianę za pomocą trzepaczki. Potem dodaj mąkę i jogurt waniliowy, po czym połącz ze sobą wszystkie składniki, dokładnie mieszając.

Po upływie 30 minut możesz przystąpić do składania placka. Wyjmij ciasto z zamrażarki i pierwszą część rozprowadź na wybranej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Później przełóż na nią cały krem. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tartce bezpośrednio na warstwę kremu, dbając, by przykryć go w całości.

Tak przygotowany placek wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!