Tajemnice dobrego zdrowia i długowieczności, które towarzyszą mu, interesują ludzi od narodzin ludzkości.
Michael Jackson, na przykład, spał w komorze ciśnieniowej, Stalin finansował eksperymenty w celu identyfikacji eliksiru długowieczności, a Repin jadł zupę z trawy. Wszystko to wydaje się absurdalnie głupie, ponieważ nie można spierać się z losem.
Ale na świecie są ludzie, którzy unikają problemów zdrowych. Tybetańscy mnisi to niezwykli ludzie, których zdrowie i męstwo podziwia wielu ludzi.
W Tybecie wszystko jest jednocześnie przeciętne i niezwykłe. Bezwzględne warunki klimatyczne, palące słońce, wiatry i piaszczysta gleba miały istotny wpływ na kuchnię mieszkańców, która, choć nie wyróżnia się szczególną różnorodnością. Opowiem Ci o ulubionym produkcie długowiecznych Tybetów, który jest w naszych sklepach.
Kasza jęczmienna na wodzie
Jęczmień jest najstarszym zbożem na Ziemi, ale ludzkość wymieniła produkty jęczmienne na bułki pszenne i owsiankę. Sam jęczmień stał się głównie pożywieniem dla zwierząt gospodarskich i kurcząt. Niestety, ponieważ jest ona nieocenionym źródłem składników odżywczych niezbędnych organizmowi ludzkiemu do wzrostu i utrzymania zdrowia.
Tybetańczycy są przekonani, że to zboża jęczmienne najlepiej zaspokajają potrzeby organizmu, energetyzują, dodają siły.
Kasza jęczmienna to zmiażdżone ziarna jęczmienia, ale nie zmielone. To właśnie w takiej postaci znajduje się największa ilość użytecznego błonnika, który pomaga oczyścić organizm z toksyn i normalizuje procesy trawienia. Jęczmień bogaty w węglowodany energetyzuje rano, a systematyczne stosowanie potraw jęczmiennych łagodzi alergie i normalizuje procesy metaboliczne.
Cenne ziarna jęczmienia zawierają lizynę, która działa przeciwwirusowo i stymuluje produkcję kolagenu. Chcesz zapobiec zmarszczkom? Jedz owsiankę jęczmienną! Ponadto spośród wszystkich zbóż jęczmień jest najbardziej niskokaloryczny – 320 kcal w 100 g.
Nic dziwnego, że mądrzy mnisi czczą jęczmień i włączają go do swojej złej diety. Dlatego dziś zapraszam Was do ugotowania prostej owsianki jęczmiennej!
KASZA JĘCZMIENNA OD TYBETAŃSKICH MNICHÓW
- Filiżankę kaszy jęczmiennej wsyp na suchą żeliwną patelnie i smaż do koloru złocistego brązu. Olej nie musi być dodawany.
- W międzyczasie zagotuj 2 szklanki wody. Gdy usmażysz jęczmień, wsyp go do głębokiego naczynia ceramicznego i zalej wrzątkiem.
- Posól owsiankę do smaku i przykryj ręcznikiem. Kasza jęczmienna powinna stać przez chwilę i „puchnąć”.
- Przed zjedzeniem, dodaj trochę masła. Ja uwielbiam ją z dodatkiem cebulki!
- Do tego dania podaję zawsze zieloną herbatę z imbirem i miodem.
Znam też inny przepis na wspaniałe danie z Tybetu, ale z ryżem !
KASZA RYŻOWA OD MNICHÓW
- Szklanka ryżu i bulionu.
- Do ryżu dodaj pół szklanki posiekanych ziaren orzecha włoskiego, taką samą ilość rodzynek i trochę miodu.
- Wymieszaj wszystko ostrożnie, przykryj i zostaw na godzinę. Pyszny i zdrowy lunch gotowy do pracy.