Mnisi jedzą to codziennie.. Mój syn przyniósł tajemnicę długowieczności z Tybetu.

Tajemnice dobrego zdrowia i długowieczności, które towarzyszą mu, interesują ludzi od narodzin ludzkości.

Michael Jackson, na przykład, spał w komorze ciśnieniowej, Stalin finansował eksperymenty w celu identyfikacji eliksiru długowieczności, a Repin jadł zupę z trawy. Wszystko to wydaje się absurdalnie głupie, ponieważ nie można spierać się z losem.

Ale na świecie są ludzie, którzy unikają problemów zdrowych. Tybetańscy mnisi to niezwykli ludzie, których zdrowie i męstwo podziwia wielu ludzi.

W Tybecie wszystko jest jednocześnie przeciętne i niezwykłe. Bezwzględne warunki klimatyczne, palące słońce, wiatry i piaszczysta gleba miały istotny wpływ na kuchnię mieszkańców, która, choć nie wyróżnia się szczególną różnorodnością. Opowiem Ci o ulubionym produkcie długowiecznych Tybetów, który jest w naszych sklepach.

Kasza jęczmienna na wodzie

Jęczmień jest najstarszym zbożem na Ziemi, ale ludzkość wymieniła produkty jęczmienne na bułki pszenne i owsiankę. Sam jęczmień stał się głównie pożywieniem dla zwierząt gospodarskich i kurcząt. Niestety, ponieważ jest ona nieocenionym źródłem składników odżywczych niezbędnych organizmowi ludzkiemu do wzrostu i utrzymania zdrowia.

Tybetańczycy są przekonani, że to zboża jęczmienne najlepiej zaspokajają potrzeby organizmu, energetyzują, dodają siły.

Kasza jęczmienna to zmiażdżone ziarna jęczmienia, ale nie zmielone. To właśnie w takiej postaci znajduje się największa ilość użytecznego błonnika, który pomaga oczyścić organizm z toksyn i normalizuje procesy trawienia. Jęczmień bogaty w węglowodany energetyzuje rano, a systematyczne stosowanie potraw jęczmiennych łagodzi alergie i normalizuje procesy metaboliczne.

Cenne ziarna jęczmienia zawierają lizynę, która działa przeciwwirusowo i stymuluje produkcję kolagenu. Chcesz zapobiec zmarszczkom? Jedz owsiankę jęczmienną! Ponadto spośród wszystkich zbóż jęczmień jest najbardziej niskokaloryczny – 320 kcal w 100 g.

Nic dziwnego, że mądrzy mnisi czczą jęczmień i włączają go do swojej złej diety. Dlatego dziś zapraszam Was do ugotowania prostej owsianki jęczmiennej!

KASZA JĘCZMIENNA OD TYBETAŃSKICH MNICHÓW

  1. Filiżankę kaszy jęczmiennej wsyp na suchą żeliwną patelnie i smaż do koloru złocistego brązu. Olej nie musi być dodawany.
  2. W międzyczasie zagotuj 2 szklanki wody. Gdy usmażysz jęczmień, wsyp go do głębokiego naczynia ceramicznego i zalej wrzątkiem.
  3. Posól owsiankę do smaku i przykryj ręcznikiem. Kasza jęczmienna powinna stać przez chwilę i „puchnąć”.
  4. Przed zjedzeniem, dodaj trochę masła.  Ja uwielbiam ją z dodatkiem cebulki!
  5. Do tego dania podaję zawsze zieloną herbatę z imbirem i miodem.

Znam też inny przepis na wspaniałe danie z Tybetu, ale z ryżem !

KASZA RYŻOWA OD MNICHÓW

  1. Szklanka ryżu i bulionu.
  2. Do ryżu dodaj pół szklanki posiekanych ziaren orzecha włoskiego, taką samą ilość rodzynek i trochę miodu.
  3. Wymieszaj wszystko ostrożnie, przykryj i zostaw na godzinę. Pyszny i zdrowy lunch gotowy do pracy.

Czy lubisz owsiankę jęczmienną? Podziel się swoją opinią w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!