Jeśli chcesz przyrządzić soczyste klopsiki pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni to tu znajdziesz przepis.
Na klopsiki:
Na sos:
W misce wymieszaj twaróg z użyciem miksera. Dorzuć całe jajka, mięso mielone, pieprz i sól. Całość zmiksuj. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę zetrzyj na tarce, następnie wszystko dodaj do mięsa. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z bułką tartą. Kolejno połącz to z mięsem.
Blachę posmaruj olejem. Z przygotowanej masy uformuj kotlety (wielkość uzależniona jest od naszych preferencji) i ułóż je na blaszce. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 30-35 minut. Po upłynięciu tego czasu możemy wyciągnąć jednego klopsika i przekroić go.
Jeśli w środku nie będzie surowy, to oznaczy, że są już gotowe. W trakcie pieczenia klopsików, należy przyrządzić sos. W garnku rozpuść masło, gdy będzie już płynne dodawaj do niego mąkę ciągle mieszając. Całość smaż na małym ogniu przez około 2 minuty, nie przerywając mieszania.
W momencie gdy mąka zacznie nabierać barwę brązową, należy zalać ją wrzącą wodą. Dodaj śmietanę, pieprz i sól, a następnie wymieszaj trzepaczką. Klopsiki najlepiej podawać z ziemniakami polanymi sosem. Można również serwować z dodatkiem ryżu, klusek lub kaszy.