Przepis na klopsiki mielone z twarogiem. Kotleciki z mielonego mięsa, które znikają ze stołu w kilka chwil.

Pieczone kotlety z mięsa mielonego i twarogu to doskonały pomysł na domowy obiad, który koniecznie musisz wypróbować.

Jeśli chcesz przyrządzić soczyste klopsiki pieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni to tu znajdziesz przepis.

Składniki

Na klopsiki:

  • 200 g twarogu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • około 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony

Na sos:

  • 30 g masła
  • 250 ml wrzątku
  • 30 g mąki pszennej
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

W misce wymieszaj twaróg z użyciem miksera. Dorzuć całe jajka, mięso mielone, pieprz i sól. Całość zmiksuj. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę zetrzyj na tarce, następnie wszystko dodaj do mięsa. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z bułką tartą. Kolejno połącz to z mięsem.

Blachę posmaruj olejem. Z przygotowanej masy uformuj kotlety (wielkość uzależniona jest od naszych preferencji) i ułóż je na blaszce. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 30-35 minut. Po upłynięciu tego czasu możemy wyciągnąć jednego klopsika i przekroić go.

Jeśli w środku nie będzie surowy, to oznaczy, że są już gotowe. W trakcie pieczenia klopsików, należy przyrządzić sos. W garnku rozpuść masło, gdy będzie już płynne dodawaj do niego mąkę ciągle mieszając. Całość smaż na małym ogniu przez około 2 minuty, nie przerywając mieszania.

W momencie gdy mąka zacznie nabierać barwę brązową, należy zalać ją wrzącą wodą. Dodaj śmietanę, pieprz i sól, a następnie wymieszaj trzepaczką. Klopsiki najlepiej podawać z ziemniakami polanymi sosem. Można również serwować z dodatkiem ryżu, klusek lub kaszy.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!