Pyszna sycąca kolacja: Przygotuj w ten sposób placek ziemniaczany, a Twoja rodzina będzie zachwycona.
Po długim dniu w pracy nikt nie ma ochoty stać przy garach, aczkolwiek chętnie by zjadł coś smacznego i sycącego zarazem. Jest na to prosty sposób!
Wystarczy tylko przygotować placki ziemniaczane według naszego przepisu. Satysfakcja rodziny – gwarantowana!
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 1 cebulka
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g twardego sera
- sól, pieprz do smaku
Pora na przygotowanie 🙂
Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach tarki. Równie dobrze, jeżeli obawiasz się o swoje palce, mogą być pokrojone w cieniutkie talarki. Następnie posiekaj cebulkę i natkę pietruszki. Połącz tak przygotowane składniki w dużej misce i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Do osobnej miseczki wbij jajko i dodatkowe białko. Wsyp do tego mąkę, sól i pieprz. Jeżeli masz pomysł, jak urozmaicić smak placków, nie krępuj się – twoje ulubione przyprawy z pewnością doskonale się wkomponują w ich smak. Dobrze wymieszaj, najlepiej przy użyciu rózgi.
Zawartość miski z białkami przelej do masy ziemniaczanej. Ponownie dobrze wymieszaj.
Równomiernie rozprowadź tłuszcz po patelni. Najlepiej gdyby była to oliwa z oliwek, ale praktycznie wszystko się nada. Powstałą masę wyłóż na całą powierzchnię patelni, wygładzając ją przy tym łyżką.
Przecież placuszki muszą też zachęcać swoim wyglądem. Przykryj patelnię i odczekaj 15 minut, aż twoje przyszłe danie nabierze złocistego odcienia. Po tym czasie pomóż sobie talerzem, widelcem lub łopatką, aby obrócić ciasto na drugą stronę. Znów 15 minut, do nabrania przez placek złotego koloru.
Tak przygotowanego placka, wyłóż na talerz i posyp startym wcześniej serem. Odstaw talerz na kilka minut, by ser mógł się roztopić. Teraz wystarczy, że pokroisz go na mniejsze kawałki, np. trójkąciki tak jak pizzę.
Tego typu ciasto z ziemniakami i serem jest proste i przyjemne w przygotowaniu. Różne tekstury dania sprawiają, że przyjemniej się je spożywa. Dla urozmaicenia można dodać do dania, np. grzyby. Nie bój się eksperymentować w kuchni!