Hit w mojej kuchni: Został Ci ryż po obiedzie – Nie wyrzucaj go – Ryż smażony z jajkiem.

Możesz przygotować ten smaczny smażony ryż z jajkiem i warzywami według tego prostego przepisu. Na pewno Ci się spodoba! W ten sposób doskonale wykorzystasz ryż pozostały z poprzedniego dnia i przygotujesz smaczny i sycący posiłek dla całej rodziny.

Potrzebujesz:

  • ugotowany ryż (może być z poprzedniego dnia)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 kiełbaski
  • mrożony groszek
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Wymieszaj trochę ryżu w misce i oddziel żółtka i białka do dwóch misek.

Żółtka wymieszaj za pomocą widelca, polej nimi ryż i wymieszaj.

Cebulę drobno pokrój.

Marchew możesz również oczyścić i pokroić na małe kawałki.

Kiełbaski także pokrój w kostkę.

Groszek gotuj przez około 3 minuty, a następnie odcedź.

Wlej olej na patelnię, podsmaż cebulę i dodaj pozostałe warzywa wraz z kiełbaskami. Zdejmij je z patelni na talerz i odstaw na później.

Teraz wlej olej do czystej patelni, podgrzej i dodaj ryż wymieszany z jajkiem. Smaż około 2 minut, następnie wymieszaj i dodaj białka.  Do ryżu dodaj również warzywa z kiełbaskami. Gotowe danie możesz posypać sezamem i podawać do stołu.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!