Nie będziesz mogła się doczekać obiadu, a także jest pyszna na kolację. Pyszna i bardzo prosta włoska zupa czosnkowa z grzankami.

Masz ochotę na szybką i pyszną domową zupę? Jesienią i zimą najlepiej pasuje zupa, która oprócz doskonałego smaku doskonale rozgrzewa, a dodatkowo wzmacnia organizm.

Chodzi o zupę czosnkową, ale tym razem po włosku. Prosty i szybki przepis na niezwykle smaczną włoską zupę, którą z pewnością polecisz wszystkim swoim znajomym.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • seler
  • 1 papryka
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli

  • 2 czerwone cebule
  • por
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego boczku
  • sól
  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml kremu do gotowania
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki mąki
  • pietruszka
  • bagietka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • przyprawa z papryki

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy bulion warzywny. Cebulę, marchewkę, seler, paprykę pokroić na kółkach i dodać warzywa do garnka. Zalej mieszankę warzywną wodą, dodaj sól, wymieszaj, przykryj pokrywką. Po ugotowaniu gotuj przez 15 minut.

Pokrój czerwoną cebulę w plastry i włóż na patelnię. Dobrze umyte pory przeciąć poziomo na pół, cienko pokroić i dodać do rondla.

Do mieszanki dodaj oliwę z oliwek. Od czasu do czasu mieszając gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Obierz czosnek i oczyść go, dodaj do mieszanki warzyw na patelni. Kontynuuj smażenie przez 7 minut.

Następnie dodaj zmielony boczek, sól, wymieszaj, włóż do garnka i dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Jeśli ziemniaki są wystarczająco miękkie, dodaj śmietanę i gotuj przez 5-7 minut, a następnie wymieszaj blenderem. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i mąkę i przygotuj złotą pastę do smarowania. Wlej do zupy i ciągle mieszaj.

Dodaj pokrojoną natkę pietruszki do mieszanki i wymieszaj. Pokrój plastry bagietki na mniejsze kawałki i włóż je na patelnię pokrytą oliwą z oliwek. Następnie dodaj sól, wędzoną paprykę i smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Możemy podać bardzo smaczną i pachnącą zupę połączoną z opiekanymi grzankami z bagietki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!