Krem
Inne składniki
Wykładamy formę herbatnikami BEBE. Skrop je rumem i odrobiną mleka.
Przygotujemy pierwszą warstwę śmietanki – podgrzej 0,5 l mleka na ogniu i dodaj trochę rumu. W innej misce wymieszaj cukier granulowany, skrobię kukurydzianą, wlej pozostałe mleko. Mieszaj, aby uzyskać gładką mieszankę.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlej do niego tę gładką mieszankę i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj masło i wylej całą, jeszcze gorącą masę na biszkopty BEBE. Gdy pierwsza warstwa kremu ostygnie, przygotuj drugą warstwę . Śmietanę ubijamy na małym ogniu. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i gotuj, aż czekolada się rozpuści.
Odstawić, ostudzić i polać pierwszą warstwą. Ciasto monte ułożone w ten sposób odstawiamy i chłodzimy. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.