Nie pożałujesz: Idealne orzeźwienie w upalne dni: Włóż banany do zamrażarki na noc.
Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego dobrze jest zamrażać banany? Ten pomysł jest prosty, ale w rzeczywistości całkowicie genialny.
Spróbowałam tego po raz pierwszy w zeszłym roku i zrobię to również w tym sezonie. Masz na co czekać, wynik naprawdę jest tego wart.
W upalne dni większość z nas poszukuje odpowiedniego orzeźwienia. Postępuj zgodnie z tym przepisem. Przygotuj te pyszne lody na bazie mrożonych bananów.
Prosty przepis, który uwielbiają nawet dzieci, a potrzebujesz tylko 2 składników! Dodatkowo nie musisz się nawet martwić o przybieranie na wadze, ten pomysł jest całkowicie wolny od cukru i zbędnych kalorii.
Składniki:
Do lodów czekoladowych
- 5 – 6 bananów
- 3 – 4 łyżeczki kakao
Do lodów owocowych
- 5 – 6 bananów
- mrożone jagody
Przygotowanie:
Na noc włóż banany do zamrażarki.
Niech zamarzną. Po zamrożeniu wyciągnij banany. Obierz i włóż do blendera.
Teraz dodaj kakao i wymieszaj.
Wszystko gotowe! Pyszne lody czekoladowe są gotowe. Wszystko, co musisz zrobić, to udekorować je według własnych upodobań.
Na przykład ozdobiłam go kołami ze świeżego banana lub czekolady. Jeśli wolisz lody owocowe, możesz mieszać mrożone banany z mrożonymi jagodami.
Włóż cały melon do zamrażarki!
Do produkcji melonowej dobroci potrzebne będą 3 główne składniki + wanilia, jeśli tak jak ja nie wyobrażasz sobie deseru bez niego. Proponuję zapoznać się z przepisem, który z pewnością będzie Twoim ulubionym tego lata!
Składniki:
- melon 300 g
- śmietana do ubijania 300 g
- cukier 30-50 g
- wanilia do smaku
Przygotowanie:
Melona można zamrozić na dwa sposoby. Można go obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Włóż je do torebki i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny. Osobiście jednak stosuję inną metodę. Cały melon wkładam do zamrażarki na 1-2 godziny.
Faktem jest, że już zamrożone nasiona melona są łatwiejsze do oddzielenia. Zamrożone kostki melona włożyć do miski blendera. Sprawdź słodycz. Jeśli melon jest słodki, w ogóle nie musisz dodawać cukru. Do kremu zazwyczaj dodaję 1 łyżkę cukru. Śmietankę miksujemy ok 4-5 minut.
Gdy masa zgęstnieje, dodaj do niej melon. Teraz musisz wszystko ponownie wymieszać. Gdy utworzy się jednorodna mieszanina, przelej ją do pojemnika. Następnie włóż go na noc do zamrażarki. Następnego ranka lody melonowe będą gotowe. Deser ma umiarkowanie słodki orzeźwiający smak.