Dowód na to, że nawet bezmięsna żywność może nasycić i doskonale smakować, idealna wskazówka na szybki i smaczny obiad. Niezwykle smaczne pieczone warzywa.

Jeśli moje dzieci zażyczą sobie potrawę bezmięsną, wybór często pada na ten słynny przepis. Moi znajomi nie mogą przestać chwalić, przepis ten przekazałam już większości moim znajomym w okolicy.

Doskonały przepis na pieczone warzywa.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 400 g kalafiora
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ml mleka
  • 1 cebula
  • 130 g papryki
  • 2 pomidory

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 130 g mąki
  • 400 ml mleka
  • koperek
  • pietruszka
  • 150 g twardego sera

Sos:

  • 3 łyżeczki majonez
  • 3 łyżki białego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Pokrojone brokuły i różyczki kalafiorowe wrzuć do garnka z wodą. Dodaj sól, mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 2 minuty. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju słonecznikowym.

Ugotowane brokuły z kalafiorem włóż do szklanej formy do pieczenia. Posyp olejem słonecznikowym, wymieszaj. Dodaj smażoną cebulę. Następnie dodaj na wierzch posiekaną paprykę i pomidory.

Jajka ubić trzepaczką w misce, dodać sól, olej, mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodaj trochę mleka, dobrze wymieszaj. Dodaj drugą część mleka, posiekany koperek i pietruszkę. Wymieszaj łyżką i wylej mieszankę na warzywa w foremce.

Na wierzch polać twardym, startym twardym serem. Włóż formę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 minut w temperaturze 180°C. Teraz przygotujmy sos. Do małej miski dodaj majonez, biały jogurt, zmiażdżony czosnek. Dobrze wymieszać.

Sos doprawiamy posiekanym koperkiem i możemy podawać z pieczonymi warzywami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!