Rolada orzechowa z bananem – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Składniki:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek granulowanego cukru
  • 5 łyżek mąki półgrubej
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 banany

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany do ubijania
  • łyżeczka zagęszczacza do śmietany
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku

Proces przygotowania

Całe jajka ubić z cukrem, aż się spienią. Stopniowo dodawaj wodę cały czas ubijając. Lekko wymieszaj z orzechami i mąką z proszkiem. Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni. około 12-15 minut. Zwiń upieczoną blachę papierem i pozostaw do ostygnięcia.

W międzyczasie ubić śmietanę z mascarpone. Wszystko musi być równie zimne. Najpierw ubijaj na niskich obrotach, aż wszystko się połączy. Następnie zwiększamy obroty i ubijamy z cukrem i zagęstnikiem na krem. Z zimnej bułki zdejmij papier i posmaruj go kremem.

Zostaw odrobinę kremu do namaszczenia. Połóż banany na krawędzi bułki i zwiń bułkę. Wierzch bułki posmaruj pozostałą śmietaną i posyp orzechami lub tak jak ja wiórkami czekolady. Roladę należy dobrze ostudzić.

error: Treść zabezpieczona !!