Jeśli organizujesz spotkanie rodzinne, wypróbuj przepis na Pastrami z pieczonym kurczakiem w marynacie miodowo-musztardowej. Można go uzupełnić orzeźwiającą sałatką warzywną, ale będzie dobrze komponować się także z bagietkami czy kanapkami.
Umyj piersi kurczaka pod bieżącą wodą i usuń wszelkie niejadalne części, takie jak błony i ścięgna. Do wody dodać cukier i sól. Po rozpuszczeniu mięso włożyć do solanki i marynować przez 2 godziny.
Następnie wyjmij mięso z wody i osusz je. Połóż co najmniej 2 piersi z kurczaka jedna na drugiej i zwiąż je sznurkiem spożywczym. Kontynuuj w ten sposób, aż będziesz mieć wystarczającą ilość mięsa. W misce wymieszaj miód, mieloną paprykę, kminek, gorczycę i kolendrę. Nacieramy dokładnie tą mieszanką piersi kurczaka i pozostawiamy mięso w marynacie na 30–60 minut w lodówce.
Przełóż piersi z kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz mięso przez 30 minut. Następnie wyłącz piekarnik, nie otwieraj go i daj piersiom kurczaka odpocząć przez 2 godziny. Na koniec usuń sznurek, pokrój mięso i podawaj.