Deser do herbaty czy ciepły, słodki obiad? Naleśniki przeznaczone są głównie dla dzieci, ale nadają się również jako słodka zakąska do kawy dla dorosłych. Jak jednak sprawić, by były elastyczne i puszyste? Wypróbuj przepis z sodą oczyszczoną, która dodaje puszystości dzięki dwutlenkowi węgla. Z kolei kwaśna śmietana, która jest drugim sekretnym składnikiem tych cudownych naleśników, zapewnia elastyczność. Naleśniki będą całkowicie cienkie i będziesz mógł w pełni cieszyć się ich smakiem z owocami, dżemem, Nutellą lub lodami.
W głębokiej misce ubić jajka, dodać cukier i dobrze ubić trzepaczką. Dodajemy olej, dodajemy śmietanę, mąkę pszenną i mieszamy na gładką masę, można użyć drewnianej łyżki, bo wtedy ciasto będzie sztywniejsze.
Na koniec dodajemy wodę gazowaną i ponownie mieszamy trzepaczką, ciasto będzie już płynne. Muszą być jednak całkowicie gładkie i pozbawione grudek.
Połóż patelnię na płycie grzewczej i posmaruj jej dno olejem słonecznikowym. Nabieraj ciasto łyżką i smaż na złoty kolor na średnim ogniu z obu stron. Zawsze możesz pocierać spód wałkiem lub pędzelkiem, żeby naleśniki się nie przypaliły.
Naleśniki można tradycyjnie podawać z zawiniętym dżemem, ale można je też złożyć na pół i uformować zgrabne trójkąty. Można je udekorować gałką lodów waniliowych i listkiem mięty, posypać startą gorzką czekoladą.
Dzieci z pewnością docenią połączenie z nutellą lub pastą z surowych orzechów laskowych z olejem kokosowym. Dobre są również świeże owoce, orzechy i rodzynki. Można go także posłodzić cukrem pudrem lub kroplą syropu klonowego. Dorośli mogą posmarować naleśniki mieszanką cukru i rumu.