Domowe ciasteczka bez pieczenia z masłem orzechowym i czekoladą – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Domowe ciasteczka bez pieczenia, ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – jak je zrobić

Świąteczny szał trwa pełną parą. W gospodarstwach domowych czuć teraz cukier waniliowy i przypalone ciasteczka Linneusza, dzieci przemykają za rogiem, by niezauważenie ukraść kilka kawałków prosto z puszki, od czasu do czasu parząc przy tym palce. Jeśli w tym całym zamieszaniu zastanawiasz się, jak wzbogacić swój wybór słodkości, nie obciążając znacząco budżetu rodzinnego i siebie, mamy dla Ciebie pomysł na idealne batoniki ciasteczkowe.

Składniki

  • bułki maślane – 200 g
  • masło orzechowe – 200 g
  • gorzka czekolada – 100 g

Przygotowanie

W misie młynka elektrycznego połam ciasteczka maślane na mniejsze kawałki i zmiel je na drobny proszek. Przelej do głębokiej miski i dodaj 200 gramów masła orzechowego (niesolonego i drobno zmielonego bez kawałków orzechów). Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasteczka i masło całkowicie połączyły się w jednolite ciasto.

Weź w dłonie mały kawałek ciasta i uformuj go w wałek. Następnie za pomocą palców spłaszcz go z obu końców i ułóż na blasze. W ten sam sposób przerobić resztę ciasta. Następnie gotowe bułeczki wkładamy do zamrażarki na 5 do 10 minut, aby odpowiednio stwardniały i zachowały swój kształt.

Ciemną czekoladę (ciemną lub mleczną, według uznania i smaku) połam w misce i włóż do kuchenki mikrofalowej lub do łaźni wodnej na kuchence. Podgrzej czekoladę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wymieszaj, aż uzyskasz płynny, gładki i błyszczący lukier.

Wyjmij zamrożone bułki z zamrażarki i wrzuć każdą do roztopionej czekolady. Używając dwóch widelców, obtocz je całkowicie i pozostaw do wyschnięcia na drucianej kratce podłożonej kawałkiem papieru pergaminowego lub gazety, aby nie trzeba było czyścić śladów czekolady z linii. Pozostałą roztopioną czekoladę włóż do ozdobnej torebki i utwórz dekoracyjne plamy na powierzchni batonów. Jeśli chcesz, możesz zrobić plamy z białej lub mlecznej czekolady lub posypać je jakąś dekoracją cukierniczą.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!