Jeśli lubisz słodkie wypieki, wypróbuj przepis na domowe ciasteczka świąteczne z ciasta drożdżowego. Posmaruj go masłem, marmoladą lub masłem orzechowym i delektuj się gorącym kakao lub kawą.
Do letniego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć mieszaninę ręcznikiem i pozostawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę półgrubą, resztę cukru i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i dodaj drożdże.
Do miski dodać żółtka, roztopione masło i startą skórkę z cytryny. Na koniec posypujemy rodzynkami i wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 75 minut. Następnie podziel ciasto na 10 części i zwiń je w wałki o jednakowej długości, o długości około 30 cm. Z 3 rolek utkaj warkocz.
Powtórz ten proces z resztą ciasta. Podstawy choinek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich drugą warstwę warkoczyków. Pozostaw świąteczne ciasteczka do wyrośnięcia pod ręcznikiem na kolejne 60 minut, następnie posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałów.