Puszyste drożdżówki z twarogiem i gruszkami – procedura przygotowania
Ciasto
- mąka zwykła – 500 g
- sól – 1 szczypta
- świeże drożdże – 35 g
- cukier – 1 łyżeczka
- letnie mleko – 200 ml
- majonez – 50 g
- roztopione masło – 80 g + 30 g do smarowania
- jajka – 2 szt
- żółtko – 2 szt
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- skórka z cytryny – do smaku
- rodzynki – do smaku
- rum – według potrzeby
Nadzienie serowe
- miękki twarożek – 2 kostki
- cukier – do smaku
- sok z cytryny – 2 łyżki
- jajka – 2 szt
- budyń waniliowy w proszku – 2 łyżki
Nadzienie gruszkowe
- gruszki – 6 szt
- cukier – do smaku
- mielony cynamon – 1 łyżeczka
- budyń waniliowy w proszku – 1 łyżka
- woda – według potrzeb
Przygotowanie
Do miski wlej letnie mleko i rozdrobnij w nim drożdże. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli i wymieszać. Dodać majonez i roztopione, ostudzone masło. Zmieszaj 1 całe jajko i 2 żółtka z mlekiem i dodaj je do mąki.
Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Białka ubić na pianę i odstawić. Do miski włóż serek wiejski i posłodź go według własnego uznania. Dodać sok z cytryny, 2 żółtka, ubite białka, budyń w proszku i wszystko dokładnie wymieszać.
Gruszki umyć pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka. Dodać cukier i cynamon i wszystko razem dusić. Gdy gruszki zmiękną, dodać budyń rozpuszczony w niewielkiej ilości wody, dokładnie wymieszać i chwilę gotować.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką bułkę i podziel na 25 równych części, z których uformuj kulki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Następnie uformuj z nich ciasteczka i w każdym zrób małą dziurkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie w zagłębienia wkładamy farsz.
Udekoruj ciasta gotowanymi na parze rodzynkami nasączonymi rumem. Blaszkę z bułeczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika posmaruj je roztopionym masłem i rumem.