Właścicielka cukierni dała mi przepis na idealną polewę czekoladową: Nie pęka i można ją nawet zamrozić i wykorzystać na później

Jeśli szukasz przepisu na pyszną, czekoladową polewę do ciast czy deserów mam dla Ciebie 3 wspaniałe propozycje. Każda z nich jest inna i ciekawa. Wybierz swoją ulubioną i do dzieła!

Potrzebujesz:

  • 250 g masła/margaryny
  • 100 g czekolady
  • 70 g kakao

Przygotowanie:

Rozgrzej masło w kąpieli wodnej, dodaj połamaną czekoladę i przesiane kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści – nie gotuj. Jeśli polewa jest dość rzadka, włóż ją o do miski, pozwól jej ostygnąć i udekoruj wybrany deser.

Gdy polewa zacznie twardnieć i będzie zbyt gęsta, wstaw ją do mikrofalówki na kilka sekund.

Lukier bez czekolady

Mam dla Ciebie również alternatywę bez czekolady. Jest też świetna i i równie dobrze smakuje.

Potrzebujesz:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka skrobi

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rozpuść na parze i wymieszaj. Jeśli wydaje się zbyt gęsta, rozcieńcz ją z odrobiną mleka. Polewa jest gotowa do użycia!

Polewa bez czekolady

Potrzebujesz:

  • 1 budyń
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 120 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki i wymieszaj i połącz w kąpieli wodnej. Ewentualnie dodaj trochę więcej mleka. Gotowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!