Szybkie jabłokowe ciasto z czekoladą które przygotujesz w 15 minut – każdy sobie poradzi. Przepis idealny.

To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Naprawdę każdy może sobie z tym poradzić.

Składniki:

  • 4-5 szt. dużych jabłek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 proszek do pieczenia
  • dżem, śmietana i czekolada

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i grubo ścieramy (ok. 700g).

W misce wymieszaj wszystkie składniki: mąkę, cukier, mleko, olej, jajka, cynamon, kakao (nie musimy), sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.

Dodajemy również jabłka i łączymy. Większą foremkę (ok. 30×40) wykładamy papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Jeśli masz mniejszą formę, ciasto będzie wyższe, piecz wtedy dłużej w niższej temperaturze 170°C. Po upieczeniu posmaruj ciasto dowolnym dżemem.

Polać rozpuszczoną czekoladą zmieszaną ze śmietaną. Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!