Sałatka warstwowa w szklance. Idealna przystawka dla gości na każde przyjęcie. Boski smak.

Przepis na dobrą sałatkę jest zawsze na wagę złota. Rzeczywiście bardzo trudno jest znaleźć przekąskę, która stanie się ulubioną ucztą całej rodziny i będzie podawana na każde święto. Dlatego proponuje wypróbowanie tej niesamowitej sałatki, myślę że Ci się spodoba!

Pochodzenie nazwy sałatki nie jest dokładnie określone. Ale większość ludzi myśli, że tak ją nazywano, ponieważ po raz pierwszy została ugotowany w luksusowym hotelu Negresco w Nicei. Jej składniki są naprawdę wyśmienite!

Składniki:

  • Gotowany filet z kurczaka –  400 g
  • Jajko – 4 sztuki
  • Ogórki – 2 sztuki
  • Śliwki – 200 g
  • Twardy ser – 100 g
  • Orzechy włoskie – 100 g
  • Jogurt grecki – 6 łyżek
  • Sól – do smaku

Przygotowanie:

Pokrój ugotowanego kurczaka na małą kostkę. Zetrzyj na tarce jajka ugotowane na twardo. Zetrzyj również ogórki i twardy ser na drobnej tarce.

Namocz suszone śliwki w gorącej wodzie lub czarnej herbacie przez 10 minut. Następnie pokrój w cienkie paski.
W blenderze zmiel drobno orzechy włoskie.

Ułóż sałatkę warstwami w małych pucharkach lub szklaneczkach w następującej kolejności: kurczak, jajka, ogórki, śliwki, orzechy, ser. Warstwy polej jogurtem. Posól według uznania.

Przed podaniem tę pyszną sałatkę najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Składniki będę dobrze nasycone dressingiem, a przekąska uzyska pyszny smak. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!