Polecamy Wam wybrać więcej składników do tej bazy. W zależności od gustu mogą to być skwarki, suszony czosnek, różne zioła, słowem wszystko, na co tylko macie ochotę. Zanim zaczniecie, warto wziąć pod uwagę fakt, że chleb potrzebuje 8-10 godzin, by wyrosnąć i dlatego najlepiej jest robić go od rana, by już na kolację cieszyć się pysznym smakiem 🙂
Najpierw należy wymieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Na początku ciasto nie będzie wyglądać apetycznie, ale spokojnie – wszystko w swoim czasie. Masa powinna być raczej gęsta, więc nie wolno przesadzić z ilością wody. Wymieszanie całości nie zajmie Wam więcej niż dwie minuty! 🙂 Następnie tylko przykryjcie ciasto czystą szmatką i odstawcie, by wyrosło.
Po 8-10 godzinach przyprószcie deskę mąką i rozwałkujcie ciasto nadając mu formę prostokąta o mniej więcej 3-centymetrowej grubości. Odstawcie na 15 minut i potem złóżcie je do środka – chwytając z lewej i prawej strony oraz z góry i z dołu. Odstawcie ciasto na 30 minut.
Na koniec przełóżcie uformowany bochenek do formy, którą da się przykryć. Pieczcie przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni. Po tym czasie ostrożnie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie jeszcze przez 15 minut. Gotowe! Spodobał Wam się ten przepis? Udostępnijcie go!