W końcu znalazłam przepis na najdoskonalsze ciasto orzechowe z budyniem – jak z cukierni.
Jest tak wiele smacznych i mało wymagających przepisów, dzięki którym w domu możesz przygotować samodzielnie smakowicie wyglądające ciasto jak z luksusowej cukierni.
Dziś podzielę się z Wami jednym takim właśnie przepisem, w którym nuty smakowe orzecha idealnie równoważą się z delikatną bitą śmietaną i kremem budyniowym, podbijając serce każdego smakosza deserów.
Potrzebujesz:
- blacha o wymiarach 32 x 26 cm
Ciasto:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 20 g masła
- 8 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Śmietana:
- 300 ml śmietany 30%
- skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
Do dekoracji:
- starta czekolada lub mielone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, mielone orzechy, cukier, wlej mleko, olej, dodaj jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Ubij wszystko mikserem ręcznym.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i równomiernie wylej na nią przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .
W międzyczasie przygotuj krem. Wlej 2/3 mleka do garnka, podgrzej. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń i cukier waniliowy.
Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone, wlej miksturę do garnka z mlekiem, wciąż mieszaj. Ugotuj gęsty budyń. W osobnej misce wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaj do ugotowanego budyniu. Teraz ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem skórki z cytryny.
Rozłóż krem budyniowy równomiernie na schłodzonym cieście orzechowym. Kolejno ułóż warstwę bitej śmietany.
Na koniec posyp wierzchnią warstwę startą czekoladą lub mielonymi orzechami i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pokrój gotowy deser na porcje i podawaj jako pyszny dodatek do aromatycznej kawy.