Karkówka morawska na ziemniakach i cebuli: Doskonały obiad z jednego naczynia – tak dobrej jeszcze nie jadłaś.

Uwielbiam tę karkówkę, jest prosta, szybka w przygotowaniu i masz wszystko wygodnie w jednym naczyniu do pieczenia – mięso i doskonały i smaczny dodatek na jednym talerzu.

Potrzebujemy:

  • Szyja 800 g
  • 1200 g ziemniaków
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubiona przyprawa
  • Sól
  • pieprz
  • trochę smalcu

Dalej:

  • musztarda
  • 150 ml śmietanki
  • świeże zioła

Podejście:

Umyj, osusz i pokrój karkówkę na cztery do sześciu plasterków. Dotknij łatwo . Posolić i doprawić, posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami. Pocieraj plasterki musztardy po obu stronach szyi. Odstaw na chwilę i przygotuj resztę naczynia do pieczenia .

Ziemniaki obrać i pokroić w frytki. Wlej je do naczynia do pieczenia i dodaj smalec. Około jednej do dwóch łyżek stołowych. Posolić i wymieszać, aby ziemniaki posypały się solą i maścią . Cebulę pokrój na pół kółka. Na małym kawałku oleju smażyć do szklistego, spokojnego i lekko złocistego koloru .

Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj pokrojony czosnek. Pieczemy razem . Rozłóż mieszankę cebuli i czosnku równomiernie na ziemniakach. Umieść szyję na górze.

Piec pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 35-45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć i upiec na chrupko. Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!