Dalej:
Umyj, osusz i pokrój karkówkę na cztery do sześciu plasterków. Dotknij łatwo . Posolić i doprawić, posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami. Pocieraj plasterki musztardy po obu stronach szyi. Odstaw na chwilę i przygotuj resztę naczynia do pieczenia .
Ziemniaki obrać i pokroić w frytki. Wlej je do naczynia do pieczenia i dodaj smalec. Około jednej do dwóch łyżek stołowych. Posolić i wymieszać, aby ziemniaki posypały się solą i maścią . Cebulę pokrój na pół kółka. Na małym kawałku oleju smażyć do szklistego, spokojnego i lekko złocistego koloru .
Gdy cebula stanie się przezroczysta, dodaj pokrojony czosnek. Pieczemy razem . Rozłóż mieszankę cebuli i czosnku równomiernie na ziemniakach. Umieść szyję na górze.