Składniki potrzebne to 650 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego bez łodyg, 2 cytryny, 2 pomarańcze, 2 litry wody oraz 2 kg cukru.
Pierwszym krokiem jest zebranie wczesnych kwiatów mniszka lekarskiego, najlepiej bez łodyg. Po zebraniu, rozłóż kwiaty na dużym stole, aby mogły nieco zwiędnąć i pozwól owadom opuścić płatki. Następnie, wrzuć je do dużego garnka, dodaj plasterki cytryny i pomarańczy (wraz ze skórką, najlepiej ekologiczną) i zalej dwoma litrami wody.
Następnie, postaw garnek na kuchenkę, doprowadź wodę do wrzenia, a potem gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut. Po zdjęciu z ognia, zostaw do zaparzenia na 24 godziny.
Po zaparzeniu, przecedź mieszankę przez ściereczkę, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Gotuj przez 2-3 godziny, w zależności od pożądanej gęstości miodu, mieszając od czasu do czasu. Uważaj, aby mikstura się nie skarmelizowała.
Gdy miód osiągnie odpowiednią konsystencję, przelej go do czystych, wysterylizowanych słoików, zamknij szczelnie i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.