Jak zrobić pyszne babeczkę po fińsku w 25 minut – mój hit w kuchni – goście zjadają w kilka chwil.

Jak przygotować niezwykle przepyszną i delikatną babeczkę?

Poniższy przepis to idealne, proste rozwiązanie, które sprawdzi się podczas odwiedzin nieoczekiwanych gości lub w momencie gdy masz ochotę na coś słodkiego. To świetny deser, który zachwyci każdego i czas przygotowania to tylko 25 minut.

Potrzebne składniki:

  • 250 gram mąki
  • 250 gram cukru
  • 200 gram kwaśniej śmietany (można zastąpić kefirem lub jogurtem)
  • 2 sztuki jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W dużej misce dokładnie ubić jajka z cukrem. Do ubitych jajek dodać mąkę i proszek do pieczenia – cały czas mieszając. Następnie do mieszanki dodać śmietanę.

Wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem i posypać mąką, ewentualnie można wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia.

Przygotowane ciasto wlać do formy i wyrównać. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut – do suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i odstawić do ostygnięcia. Babeczkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

error: Treść zabezpieczona !!