Tanie, proste i idealnie chrupiące: Jeszcze nie jadłeś tak dobrych wypieków. Poznaj moje pierwsze domowe bagietki.

Te bagietki są banalnie proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Możesz je szybko przygotować, gdy tylko masz na nie ochotę. Doskonały dodatek do zupy, grillowanego mięsa itp.

Potrzebujesz (na 2 duże bagietki):

  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta cukru

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier, ciepłą wodę i drożdże i odstaw na bok na około 15 minut. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj drożdże i olej. Wyrób ze składników jedno miękkie ciasto.

Pozwól mu wyrosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość – około godziny. Następnie uformuj z niego dwie bagietki na posypanym mąką talerzu. Przykryj ponownie i odstaw na pół godziny.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Odsłoń bagietki i wykonaj trzy ukośne nacięcia na każdej z nich. Otwórz gorący piekarnik i na jego dnie ustaw małe naczynie żaroodporne, z około ćwierć szklanki wody.

Włóż do piekarnika blachę z bagietkami i szybko zamknij drzwiczki, aby para nie uciekała. Piecz około 20 minut na złoty kolor. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!