Jest wiele wariantów kształtu tego ciasta. Część osób smaruje farszem placek lawaszu, następnie zwija go w rulonik i układa na okrągłej blaszce, tworząc spiralę. Przedstawiamy dziś najprostszą wersję bułgarskiej Banitsy. Jej delikatna tekstura i wyśmienity smak na pewno oczarują niejednego smakosza.
Wymieszaj jajka w misce, a następnie dodaj mleko, sól, pieprz i twaróg. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby otrzymać gładką masę.
W zależności od wielkości formy, pokrój lawasz na porcje. Na spodzie natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy ułóż jeden placek lawaszu.
Posmaruj wierzch placka odrobiną farszu, przykryj kolejnym kawałkiem lawaszu i ponownie posmaruj masłem. Powtarzaj te kroki, aż zużyjesz wszystkie placki.
Na ostatnim placku lawaszu nałóż obfitą ilość kwaśnej śmietany. Można również użyć mleka lub kefiru.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz potrawę przez 35-45 minut.