Sekretem dobrze ubitej śmietany są schłodzone składniki oraz odpowiednie akcesoria. Najlepiej jest posługiwać się mikserem z metalowymi łopatkami oraz metalową lub szklaną miską.
Warto również wybrać odpowiednie składniki. Kiedy nie dysponujemy 30% lub 36% śmietaną, wówczas możemy sięgnąć po bardzo tłuste krowie mleko, mleko skondensowane lub mleczko kokosowe.
Ubijanie śmietany z mleka wcale nie jest trudne, acz trwa nieco dłużej niż zwykle. Ważne, aby do ubijanego produktu dodać nieco cukru pudru i cierpliwie mieszać.
Do przygotowania bitej śmietany z mleka (krowiego, kondensowanego niesłodzonego lub kokosowego), będą potrzebne: wybrane mleko i cukier puder. Ważne: Mleko kokosowe powinno być w formie twardej (nie płynnej!).
Do miski wlewamy lub przekładamy wybrane mleko i włączamy mikser na maksymalnie obroty. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier puder – ilość zależy od naszych preferencji. W miarę ubijania, masa zacznie gęstnieć. Kiedy całość będzie sztywna – gotowe!