Bułeczki serowe – prosty sposób na stworzenie pysznego wypieku. Nikt nie robi lepszych

Wtedy dodajemy masło i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją folią spożywcza i na pół godziny odstawiamy do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagniatamy je ponownie, a potem dzielimy na 20 w miarę równych kawałków.

Ser kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2x2x2 cm. Wkładamy go do każdej bułeczki i formujemy z nich kulki.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i w różnych odstępach układamy ciasto, po czym ponownie przykrywamy je folią spożywczą na 20 min.

Następnie smarujemy każdą bułeczkę żółtkiem i sypiemy ulubionymi ziarnami np. sezamem czy czarnuszką. Bułeczki pieczemy przez 15-20 min w 220 °C.

Gotowe wypieki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia, a potem częstujemy najbliższych.

Sam aromat sprawi, że każdy z apetytem zje swoją porcję, a na nas będzie czekać zamówienie domowników na kolejną partię. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!