Cebula i czosnek są naszymi naturalnymi sojusznikami.
Wiele funkcji pełnią w medycynie naturalnej, a także są pomocne w terapii żylaków. Poznaj sposób na domowy okład wspomagający w tej dolegliwości.
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Na drobnoziarnistej tarce zetrzyj obraną cebulę. Sok z niej uzyskaj przez przeciskanie przez gazę na sitku. Cebula posiada składniki, które sprzyjają krążeniu i wzmacniają żyły, pomagając w terapii żylaków.
Podobnie jak cebula, składniki czosnku pomagają w krążeniu i wzmacniają ściany żył. Zetrzyj obrany czosnek, wyciskaj sok. Mieszaj oba soki, dodaj miodu. Masło rozpuść w rondlu i połącz z resztą składników.
Aplikuj mieszankę na miejsca z żylakami, owiń folią spożywczą i nakładaj ściereczkę. Trzymaj przez 3 godziny, potem zmyj ciepłą wodą i nałóż rajstopy uciskowe. Powtarzaj codziennie aż do poprawy. Miksturę przechowuj w lodówce maksymalnie 5 dni.
Walka z żylakami za pomocą rozmarynu:
Rozmaryn to wszechstronne zioło. Jest skuteczny, między innymi, przy skurczach nóg. W połączeniu z liściem laurowym, to doskonały naturalny środek na żylaki.
Składniki:
- 5 liści laurowych
- 4 gałązki rozmarynu
- 100 ml oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
Instrukcje:
Drobno posiekaj rozmaryn i liście laurowe.
Umieść je w szklance, dodaj oliwę i dobrze wymieszaj. Umieść szklankę z tą mieszanką w garnku, w którym na dnie położona jest ściereczka. Dodaj do garnka wodę do połowy szklanki i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Szklankę zawijamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10 dni. Ten olejek z rozmarynu pomaga nie tylko na żylaki, ale i na różnego rodzaju bóle.
Zalety rozmarynu:
Rozmaryn dobrze oddziałuje na serce i układ krążenia. Redukuje ryzyko arteriosklerozy i obniża poziom cholesterolu. Jest rekomendowany dla osób po rekonwalescencji oraz dla seniorów z problemami krążenia mózgowego.
Spróbuj herbaty poprawiającej pracę serca i przepływ krwi.
Składniki:
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 szklanki wrzątku
Jak przyrządzić:
Rozmaryn zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 30 minut. Następnie przecedzamy i pijemy po 1-2 łyżeczki przed każdym posiłkiem, trzykrotnie dziennie.